Synagoge in Alkmaar

Bouwhistorisch onderzoek naar de synagoge aan de Hofstraat in Alkmaar voor Hylkema Consultants in opdracht van de gemeente Alkmaar. Het doel van het onderzoek was het verschaffen van inzicht in de oorspronkelijke opzet, de historische ontwikkeling van het complex en de overgebleven samenhangende monumentale waarde na verschillende verbouwingen.

De voormalige synagoge is een beschermd monument dat deze status niet alleen om zijn architectonische waarde heeft verkregen, maar vooral ook om de cultuurhistorische waarde die het pand vertegenwoordigt. De synagoge aan de Hofstraat tegenover het Vijvertje in Alkmaar werd in 1808 in gebruik genomen. Voor Noord-Holland en de plaats Alkmaar is het pand aan de Hofstraat 15 uniek. Het gebouw bestaat uit een synagogeruimte, een chei-der (school voor Joodse kinderen waar Joodse lessen gegeven werden), een rabbij-nenhuisje en een mikweh (ritueel bad voor vrouwen). Tot vijf maart 1942 zijn hier sjoeldiensten gehouden. Daarna werden de Joden gedeporteerd en de synagoge leeggeroofd.

De afbeelding hiernaast is een detail van de kastadrale kaart 1811-1837 van de Hofstraat in Alkmaar. Nr. 815, het blauw gearceerde pand, is de synagoge.

Posted on oktober 5, 2014 at 1:56 pm

Geen reacties