Projecten 2000 t/m 2007

Tentoonstelling Nieuwe Lading (architectuurcentrum Aorta)
In de tentoonstelling Nieuwe Lading werden zes opmerkelijke Utrechtse, relatief jonge, architectenbureaus samengebracht. De bureaus verschillen qua grootte, ervaring en opdrachtportefeuille. De overeenkomst tussen de bureaus zit met name in het hoge ambitieniveau. De selectie van de bureaus was in handen van Indira van ’t Klooster, onder meer werkzaam bij Architectuur Lokaal en publiciste in ArchitectuurNL. Naar aanleiding van een aantal criteria zijn de volgende bureaus geselecteerd: Blaauw & de roos, Dynamo architecten, MONK, Urbanizer architecten en aannemers, Van Kats architecten en Zecc.

Lezing Amsterdamse Schoonheid in Utrecht (Wilhelminakerk Utrecht)
De lezing over de stijl van de Amsterdamse School in Utrecht werd gegeven ter ere van het 75-jarig bestaan van de Wilheminakerk. Deze kerk ontwierp architect W.F. Mertens in een Expressionistische stijl, die aansluit bij de omringende woonwijk met een architectuur in de stijl van de Amsterdamse School.

Tentoonstelling Naar Buiten! (architectuurcentrum Aorta)
Deze tentoonstelling werd georganiseerd naar aanleiding van veranderingen in het buitengebied rondom Utrech. Wie zijn verantwoordelijk voor deze veranderingen en wat staat er eigenlijk op stapel voor het cultuurhistorische landschap rondom de stad.

Manifestatie Bouwen voor het Geloof (architectuurcentrum Aorta 2005)
De manifestatie Bouwen voor het Geloof bestond uit de tentoonstelling Bouwen voor het geloof, Alfred Tepe en de neogotiek, de bijbehorende publicatie, een lezing van Arjen Looijenga.

Kerk te huur?
Op 3 november 2005 vond het volgende symposium plaats: Kerk te huur?? Hergebruik en functieverandering van religieus erfgoed. Sprekers op het symosium waren onder meer: Arjen Looijenga; Casper Staal, conservator van het Museum Catharijneconvent; ing. Paul van Vliet, restauratiearchitect van meerdere kerken van A. Tepe; ir. Annette Marx, architect en faculteitsdirecteur Academie van Bouwkunst Maastricht. De dag stond onder leiding van dr. Marie-Thérese van Thoor, destijds docent architectuurgeschiedenis aan de UU.

Symposium Villa Tugendhat Brno (architectuurcentrum Aorta 2003)
De Villa Tugendhat werd in 2001 op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst. Het gebouw, dat in 1928 werd ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe, is een pronkstuk van de Moderne Beweging. Door het politieke en sociale klimaat was Brno ten tijde van de bouw van de villa het centrum van de Avant-garde architectuur. Deze architectuur was hier niet alleen weggelegd voor een kleine rijke bovenlaag, maar had een veel breder draagvlak. In het kader van de stedenband Utrecht-Brno werd in het stadhuis van Utrecht een symposium georganiseerd om aandacht te genereren voor de villa en de restauratie.

Cursus Belvedere op de werkvloer (NIROV & architectuurcentrum Aorta 2002, 2003, 2004)
Mascha van Damme dosseerde het praktijkonderdeel van deze cursus gebaseerd op het thema Cultureel Erfgoed in de Praktijk. De cursus is bedoeld voor professionals die te maken hebben met de zorg voor het culturele erfgoed en de ruimtelijke kwaliteit, zowel op landelijk, provinciaal als gemeentelijk niveau. Vooral de samenwerking tussen professionls met een ogenschijnlijk tegengestelde optiek en vocabulair kwam aan de orde. Aan de hand van praktijkvoorbeelden konden de cursisten kennismaken met geslaagde en minder geslaagde vormen van het verweven van cultuurhistorie in de ruimtelijke ontwikkeling er er onderling over in debat gaan.

Posted on augustus 17, 2014 at 1:37 pm

Geen reacties