Noodweg Hilversum

Een architectuurhistorisch onderzoek voor Hylkema Consultants naar een landelijk gelegen woonhuis aan de Noodweg in Hilversum in opdracht van de bewoner/ eigenaar. Het woonhuis is in 1917 gebouw op het landgoed Dennendonck, dat daarvoor lange tijd onbebouwd was. Het buitenhuis werd gebouwd voor de heer A. den Brandt uit Amsterdam. Dicht bij de weg, die toen nog Nieuwe Loosdrechtseweg heette, werd een hoofdhuis gebouwd met schuin erachter een koetshuis. De oorspronkelijke bouwtekening kwam tijdens het onderzoek bovenwater en bleek gesigneerd te zijn door de Apeldoornse architect A.F. Wegerif (1888-1963).

Het bezit werd in 1938 doorverkocht aan de familie Van Teeseling. Nadat de grond was overgegaan op mevrouw M.J. van Gelder-van Teeseling werd het eigendom van de familie Van Gelder. Deze familie is nog steeds eigenaar van de grond, maar heeft er lange tijd maar deels plezier van gehad. Nadat de familie eerst in augustus 1940 inkwartiering had gehad van een Duitse officier, werd het huis met circa 2.000 m² grond in oktober 1940 gevorderd door de Duitse Wehrmacht. Na de oorlog namen de Canadezen er hun intrek. Daarna werd de grond met het huis gevorderd door de gemeente Hilversum voor het Nederlandse leger.

In de periode dat de Nederlandse marine een deel van de grond in gebruik had, werd in opdracht van de rechtmatige eigenaar van het landgoed een bebossingsplan opgesteld door de Nederlandsche Heidemaatschappij (NHM) dat dateert uit 1952. Delen van het bebossingsplan zijn tegenwoordig nog herkenbaar in de aanleg van landgoed Dennendonck. Het meest opvallende element daarvan is de hoofdzichtas die aan beide zijden van het zuidelijke deel wordt geflankeerd door beuken. Ook het slingerende pad langs de grenzen van het terrein is nog goeddeels in tact.

Op deze foto uit het huisarchief van de familie Van Gelder wordt in 1939 huiswerk gemaakt in de tuin. Op de achtergrond het hoofdhuis uit 1917.

Posted on oktober 5, 2014 at 1:54 pm

Geen reacties