Kloosterkapel Bergen

In opdracht van de Zusters Ursulinen in Bergen (NH) onderzocht mashed world de architectuurhistorische en monumentale waarden van de kloosterkapel voor bejaarde zusters. De Uuthofkapel werd in 1962 gebouw als onderdeel van het complex voor bejaarde zusters van de Ursulinen congregatie in Bergen. De zusters Ursulinen hebben een lange traditie in Bergen. Het is een van de weinige plaatsen buiten de provincies Noord-Brabant en Limburg waar een zelfstandige congregatie van Ursulinen is opgericht. Daarbij is het klooster ook nog als zodanig in gebruik. Tegenwoordig hebben de zusters hun intrek genomen in een modern moederhuis. Alle gebouwen met een verwijzing naar de ruim honderd jaar lange relatie met Bergen zijn inmiddels gesloopt, ook de gebouwen die tijdens de MIP inventarisatie in aanmerking kwamen voor een gemeentelijke of rijksmonumentale bescherming.

Het complex voor bejaarde zusters is in 2009 buiten gebruik geraakt. De wederopbouw architectuur van de kapel werd ontworpen door de Bergense architect Cor Noort jr. in samenwerking met architect Overtoom uit Alkmaar. In de kapel zijn opvallende glas-in-beton ramen van Jaap Min aangebracht.

Mashed World conculeerde dat, ondanks het voornemen van de gemeente, de kapel niet voor bescherming als gemeentelijk monument in aanmerking komt, maar dat de ramen van Jaap Min die al eens binnen het gebouw zijn verplaatst wel de moeite van het behouden waard zijn. Zowel de gemeente als de onderzoekers, die de redengevende omschrijving in opdracht van de gemeente hebben gemaakt, konden zich uitstekend in deze conclusie vinden.

Posted on oktober 5, 2014 at 12:32 pm

Geen reacties