Arnoldystraat Haarlem

In opdracht van de bewoners van Arnoldystraat in Haarlem vervaardigde mashed world een architectuurhistorische waardenstelling van hun woonhuis. Het pand maakt onderdeel uit van een complex middenstandswoningen, die in 1923 zijn ontworpen door de Schotense architect H. Lambert in opdracht van de woningenbouwverening Bavo te Schoten.

De woning aan de Arnoldystraat is gesitueerd in de Planetenwijk, net ten noorden van de Bomenbuurt, in Haarlem-Noord. Beide wijken zijn opgezet door de gemeente Schoten voordat die werd geannexeerd door Haarlem. De Bomenbuurt ontstond ruwweg tussen 1917 en 1926, de Planetenwijk tussen 1920 en 1930. Net als in Amsterdam en Haarlem bestond de architectonische invulling van de uitbreidingswijken voornamelijk uit woningbouw die door coöperatieve woningverenigingen werd gebouwd. De woningbouwcomplexen in Haarlem-Noord uit de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw werden voor een groot deel ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School door bekende architecten als het architectenkoppel Z. Gulden (1875-1960) en M. Geldmaker (1874-1930) en J.B. van Loghem.

Het woonhuis aan de Arnoldystraat werd in 1923 gebouwd als onderdeel van een woningbouwcomplex in de gemeente Schoten, dat in opdracht van de katholieke woningbouwvereniging St. Bavo werd ontworpen door de Schotense architect H. Lamberts. De architectuur vertoont eveneens kenmerken van de Amsterdamse School, maar in een zeer sobere vorm. De gemeente Haarlem wilde het pand voordragen voor de status van gemeentelijk monumenten, maar aan de hand van het onderzoek van mashed world, verschillende andere bezwaarschriften en een bezoek ter plekke van specialisten besloot de gemeente hiervan af te zien.

Posted on oktober 5, 2014 at 12:35 pm

Geen reacties